Поштовани гости, драги архивисти,

Желим да вам се најискреније захвалим што сте одвојили своје драгоцено време и посетили ”Архив Војводине”, који данас слави 95 година свог постојања. Признаћете да је то чињеница вредна поштовања, јер на овим просторима ни многе државе не трају један век, а камо ли установе.

У архивским списима инспирацију су тражили многи   хроничари, летописци, биографи, филозофи, историчари. Баш у архивима, надахнуће су налазили и славни српски писци: Милош Црњански, Иво Андрић, Исидора Секулић, Добрица Ћосић, Дејан Медаковић и многи други.

”Државна архива у Новом Саду” настала је, као задужбина учених и родољубивих грађана. Они су;  од Ристе Одавића и Димитрија Kириловића, давне 1926, до садашњих архивиста, просветитељским жаром; сакупљали, брижљиво чували и  штитили документа, старе и ретке књиге, што је нашим оснивачима на част, а садашњим грађанима, науци и култури од непроцењивог значаја.

На чело, тада тек основаног Архива, постављен је врстан зналац, какав је био др Димитрије Кириловић,  библиотекар у Матици српској, и асистент Филозофског факултета у Скопљу. Он је задужио потомство спасавајући и стварајући, углавном, сâм први нуклеус нашег данашњег Архива.

Нажалост, као и у другим временима и друштвима овдашњи историјски процеси нису били наклоњени стабилним културним токовима и институционалном животу у Србији. Стога је архивска грађа, посебно у Другом светском рату, била изложена, ратном пљачкању и уништењу, али и људској неукости и немару.  

По мени данашња мисија архива обухвата, не само обавезујеће послове и задатке који се од нас траже, већ и одређену врсту посвећености према послу који обављамо. На тај ћемо начин стићи до идеала културе као дубоко хуманистичке делатности. Уверен сам да ће Архиви у овом миленијуму заснивати своју делатност на живим традицијама прошлости, при том користиће предности технолошких достигнућа ововремености, а на тај ћемо начин својим потомцима пружити прилику да имају чега да се сећају и тако им омогућити трагање за истинама.

Зашто ми све ово радимо и зашто трагамо за истинама?

Дубоко сам уверен да нам откривање истина у архивским документима помаже, не само да упознамо своју прошлост и своје претке, већ пре свега да боље разумемо себе, али и Другог, како бисмо проширили хоризонт међусобног споразумевања.

Поштовани и драги пријатељи, ми смо данас за вас припремили књигу и изложбу о нашем оснивачу Димитрију Кириловићу, али и сталну изложбену поставку, коју чине приче о свим директорима Архива Војводине, од 1926. до данас.

За све ово захвалност дугујемо нашем Министарству културе и информисања, Покрајинској влади, Секретаријату за културу  и Градској управи за културу Града Новог Сада; али пре свега вредним и посвећеним колегама: Љубици Будаћ, Марији Силађи и Јелени Добровић. Сви они су помогли да вас данас достојно дочекамо. (Желим да се топло захвалим и људима из нашег Градског зеленила што двориште Архива Војводине полако претварају у својеврстан ”Врт културе”.)   

Колегама архивистима још једном честитам празник, а свима вама нашим драгим гостима, желим леп и пријатан боравак у нашој, али и вашој кући – Архиву Војводине.

Живели, на многаја љета!

Др Небојша Кузмановић

Директор Архива Војводине