АРХИВУМ – ПОРТАЛ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

ISSN (Online) 2683-4405

МЕЂУНАРОДНИ АРХИВСКИ САВЕТ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2020. ГОДИНУ

Порука председника МАС-а

Година 2020. била je као ни једна друга за МАС. Пандемија изазвана вирусом COVID-19 је утицала на свакога од нас, на наш стручни рад, на рад наших установа, а најтрагичније због губитка живота широм наше међународне заједнице.

Док ће 2020. година бити упамћена као можда најгора година у нашем животу, она ће бити запамћена и као година у којој су МАС и његови чланови показали праву вредност наше организације и снагу коју имамо када смо уједињени у нашем одговору на глобални изазов.

Захваљујући иновативном и вредном тиму из нашег Секретаријата, МАС-ово пословање је пренето на виртуелну платформу. Успех те трансформе је много више од обичног избора производа за одржавање видео-конференција. Под вођством наше генералне секретарке др Андрее Шелеш, преместили смо све сложености руковођења МАС-ом путем oнлајн платформи; укључујући превођење с језика на језик, онлајн гласање, и наравно, жонглирање кроз временске зоне широм света!

Гледајући ка споља, МАС је допринео глобалном одговору на COVID кроз серију високопрофилисаних кампања и изјава, укључујући:

 • Кампању „архиви су доступни”, у оквиру које је публикована дигитална, интерактивна мапа на којој је приказано 800 установа из 82 земље са циљем да промовише дигиталне збирке и охрабри ангажовање јавности када су архиви у питању, чак и током рестрикција уведених због пандемије COVID-19 којима је онемогућен улазак у просторије архива
 • Наше укључивање као потписника у Изјави UNESCO-а о претварању претње од COVID-а у прилику за већу подршку документарном наслеђу
 • Веома утицајну изјаву МАС-а: Дужност документовања у кризи се не смањује већ постаје важнија.

Сем специфичних одговора на пандемију, МАС је наставио да повећава свој утицај и квалитет својих услуга за чланове током 2020. године. Успостављена су нова партнерства, укључујући статус посматрача у Међународној конференцији повереника за информације од јавног значаја и чланство у Мрежи климатског наслеђа (Climate Heritage Network). МАС ће кроз партнерства као што су та бити у могућности да прошири свој утицај у подручја интегритета јавне управе и заступање заштите документарног наслеђа и његовог значаја у помагању праћења утицаја климатских промена. И наша традиционална партнерства настављају да стварају и деле вредности, као на пример наша заједничка изјава са IFLA-ом од марта 2020. о законима који штите приватност и о архивирању.

Тежња ка нашем снажнијем онлајн присуству, повећана рестрикцијама због COVID-а, довела је до значајних бенефита чланства у МАС-у. Док смо сви ми пропуштали искуства личних окупљања, кроз чланство у нашој организацији видели смо експлозију oнлајн догађаја, који су уживали немерљиву популарност, окупљајући чланове широм земаљске кугле ради стручног дискурса на економичан и високоинклузиван начин. Са своје личне перспективе имао сам задовољство да се придружим догађајима који су се одржавали у Ирану, Грузији, Француској и Чилеу. Парадоксално, али у години када су путовања била забрањена, ја сам се осећао као да сам био на сваком углу мапе света!

Пандемија је поставила неколико изазова пред нашу организацију пред следећи Конгрес МАС-а и због тога ми смо одложили тај догађај за октобар 2021. године. Веома сам захвалан на посвећености коју су др Абдула Алраиси и тим Националног архива Уједињених Арапских Емирата показали током 2020. године да би се суочили са значајним променама које је наметнуо COVID и да обезбеде да најважнији догађај у МАС-овом календару може да иде напред. Такође, током овог периода, МАС-ова Програмска комисија под вођством потпредседника господина Нормана Шарбонеа (Normand Charbonneau) наставила је свој изванредан рад на тражењу и процени пријављених излагача и развоју програма Конгреса који ће задржати МАС на челу стручног развоја у архивском, документаристичком и информационом сектору у 21. веку.

Та изванредна постигнућа су сведочење о снази нашег чланства и посвећености многих волонтера који доприносе својим временом и стручношћу. Та постигнућа не би била могућа без МАС-овог Секретаријата и стручног праћења нашег потпредседника за финансије господина Анрија Зубера (Henri Zuber), који је неуморно радио да би обезбедио одрживост МАС-ових активности током овог тешког периода.

Година 2020. је била година трагичних губитака, прекида и ограничења у нашим личним и професионалним животима. Као председник МАС-а, ја сам ипак поносан на многе начине на које је наша заједница реаговала на глобалну кризу, настојећи да се међусобно помаже проналазећи нове начине да помогне људима да остану повезани са својом културом и наслеђем.

Ушли смо у 2021. јачи, повезанији и са способнијом организацијом, и надам се обновљеним оптимизмом за будућност.

Дејвид Фрикер (David Fricker),
Председник МАС-а

Наши чланови

Структура

Мото: Градити и развијати међународну стручну мрежу.

Преглед МАС-ове структуре

Чланство МАС-ове мреже по категоријама према стању од 31. децембра 2020. године

У МАС-у ми успевамо да развијамо нашу мрежу стручњака повезујући једне са другима. Данас смо поносни због тога што смо у могућности да повежемо више од 2 хиљаде стручњака чланова појединаца (Категорија D) или оних који раде у нашим установама чланицама (Категорије А, В, С и D) из 157 држава и територија са 5 континената.

Број чланова по државама и територијама – стање на дан 31. децембар 2020. године

Концентрација чланства по државама и географским регијама

Наша мрежа данас броји:

 • 420 централних архивских директората или националних архивских установа (Категорија А)
 • 133 национална или међународна струковна удружења (Категорија В)
 • 787 установе које се баве управљањем или заштитом документарног материјала и архивске грађе или архивистичком обуком и едукацијом (Категорија С)
 • 675 чланова појединаца – архивисти или стручњаци у архивском сектору (Категорија D)

Видљиво повећање чланства у свим категоријама

Генерална скупштина

Мото Генералне скупштине МАС-а јесте: Најпре виртуелно!

Ове године Генерална скупштина МАС-а је одржана 16. новембра 2020, а присуствовало јој је 113 чланова из сва 4 наша главна географска региона (Африка и арапске државе, Азија и Океанија, Европа и Северна Америка, Латинска Америка и Кариби). Пандемија је захтевала од МАС-а да преиспита своје понуде нарочито у погледу организације својих састанака. Резултат је био наша прва дигитална Генерална скупштина, заједно са новим дигиталним системом гласања за усвајање предлога који су били изнети на састанку.

На састанку су разматране бројне теме, али најважнија је била усвајање новог МАС-овог стратешког плана под називом „Јачање архива и струке 2021–2024” о чему ће бити више речи касније у годишњем извештају. Председник МАС-а је представио и предложени програм реформи организације МАС-а који ће формално разматрати чланство током ванредне Генералне скупштине у Абу Дабију. За додатне информације у вези са одржавањем скупштине, молимо Вас, посетите https://www.ica.org/en/general-assembly-virtual-meeting-2020 где можете пронаћи целокупну документацију која ће се разматрати на скупштини, као и видео-снимке.  

Антеа Шелеш (Anthea Seles), генерална секретарка МАС-а, и Мег Филипс (Meg Phillips), члан програмске комисије (PCOM), на вебинару одржаном 26. новембра 2020. презентовале су нови стратешки план и предложиле реформе статута које се односе на чланство МАС-а. Надамо се да ће наше чланство наставити да сарађује са нама на овим важним реформама пружајући нам повратне информације.

Стратешки план и преглед Статута

Прошле године у Извештају за 2019. годину представили смо резултате рада МАС-а добијене у програму МАС-у од његових чланова, МАС за своје чланове и напоменули да су предложене реформе Статута које су разматране на седници Извршног одбора одржаној у Аделаиду октобра 2019. године. Током 2020. године радили смо на информацијама и примљеним повратним информацијама да би сачинили нови МАС-ов стратешки план под називом „Јачање архива и архивске струке 2021–2024.” и представили план који је одобрила Генерална скупштина 16. новембра 2020. заједно са предложеним реформама Статута на вебинару одржаном 26. новембра 2020. године.

Стратешки план је сачињен на основу података које смо добили на основу анкета, интервјуа и фокус група у сарадњи са МАС-овим програмом МАС-у од његових чланова, МАС за своје чланове, одражава повратне информације примљене од чланства и стоји на 3 носећа стуба која подржавају наше амбиције да идемо напред:

 1. Умрежени и кооперативни

МАС ће јачати своју мрежу, омогућавајући већу сарадњу и бити више кооперативан.

Наше чланство је указало да МАС треба да капитализује своју највреднију имовину. 87% учесника анкете је указало да је размена знања био главни разлог за приступање МАС-у, али други кључни део добијених информација из анкета, фокус група и интервјуа био је да тренутни системи организације и приступи не омогућују умрежавање, сарадњу и размену знања. Ми смо у Секретаријату почели да проверавамо наше системе да видимо како бисмо могли креирати лакше интуитивније начине интеракције између чланова, огранака и секција међусобно и са канцеларијом у Паризу. МАС постоји због својих чланова и посла који они раде, и због тога мора да јача могућности за сарадњу и да буде кооперативнији, из центра, са секцијама и одељцима. Секретаријат је почео да ради на изградњи бољих кооперативних односа са својим телима, почевши са ALA-ом (МАС-ов одељак за Латинску Америку) са којим је покренуо кампању преко друштвених мрежа под називом #AnArchivesIs и потписао уговор о сарадњи ради препознавања могућности где можемо ближе да сарађујемо. Нашим напредовањем наставићемо да пронађемо иницијативе за сарадњу које помажу чланству и МАС-овом новом стратешком плану.

 • Транспарентни, одговорни и инклузивни

МАС ће бити транспарентнија, одговорнија, ефикаснија и инклузивнија организација.

Учесници анкете о стратешком плану су осетили да МАС треба да буде транспарентнији, одговорнији и инклузивнији. У анкетама и интервјуима, члановима није било јасно како МАС функционише, каква му је структура, ко су били чланови управљачких одбора, како појединци могу да постану чланови управљачких одбора и како МАС управља својим финансијама. Неке примљене повратне информације изгледа да су указивале на то да чланови нису разумели шта је МАС радио, иако су резултати анкете показивали да је 81% испитаних чланова знало мисију и циљеве МАС-а, али као организација ми имамо потребу да имамо бољу комуникацију о томе шта радимо, зашто то радимо и како то радимо. Покушали смо да кроз извештај о раду за 2019. годину дамо члановима информације о томе каква је структура МАС-а и нагласили неке од његових активности које су се одвијале током те године. Година 2020. је била година без преседана, али МАС је наставио да ради нудећи члановима виртуелне начине ангажовања и комуницирања нарочито током међународне недеље архива 2020. (#IAW2020).

Током Међународне недеље архива 2020. видели смо чланове из свих делова света који су нам се придружили на вебинарима и током наше кампање путем друштвених мрежа #AnArchivesIs, али ми смо дефинитивно имали потребу да МАС учинимо пријемчљивијим на различите аспекте различитости (на пример географске, језичке, стручне, у вези са сексуалном оријентацијом, у односу на особе са инвалидитетом итд.). Требало је да на свим нивоима представимо мозаик нашег чланства.

 • Релевантни, оснажујући и оснажени

МАС ће бити релевантан и ангажован у односима са својим чланством, бољи заговорник интереса архивске и документаристичке струке.

MAС је организација која заступа интересе и води бригу о својим члановима, али је одговорна и за заступање струке на међународним форумима, на којима доприноси јачању суштинског значаја архивске грађе и документарног материјала када су у питању одговорност, транспарентност, памћење и култура. Међутим, чланови су у својим одговорима на анкету о стратешком плану указали да желе да МАС буде утицајнији, што нас доводи до питања како да буде утицајан? И где? На којим форумима? На који начин? Штавише, постоји очигледан осећај међу чланством да мора да се побољша видљивост МАС-а да би могао да заступа архивисте и архиве. То значи да ми треба не само да разумемо где треба да будемо присутни, већ и да ојачамо наше постојеће односе са сестринским организацијама и изградимо нове да би се то одразило на различиту и променљиву природу наше струке. Од сва три носећа стуба наше анкете о стратешком плану, овај највише гледа ка споља и тражи да побољша положај не само удружења, већ и архива и архивиста.

Да би постигли да МАС буде кооперативнији, одговорнији, транспарентнији, резличитији, ојачан и ојачавајући, ми треба да изменимо Статут како би могли да утичемо на наведене амбиције заједно са акцијама наших управљачких одбора: Извршним одбором (EB) и Програмском комисијом (PCOM).

Извршни одбор је на својој виртуелној седници одржаној 23. јуна 2020. одобрио иницијални сет измена Статута. Све предложене измене ће бити презентоване на ванредној седници Генералне скупштине, која ће бити одржана на хибридни начин и онлајн и уживо, октобра 2021. године, а оне укључују:

 • Давање категорији D чланова право гласа
 • Мењање МАС-ових годишњих конференција у бијеналне
 • Мењање Секције струковних удружења у Форум струковних удружења
 • Реформисање Програмске комисије.

Те промене су најважније, али има и других измена које ће бити предложене чланству пред ванредну Генералну скупштину. И Извршни одбор је формирао радну групу са задатком да проучи процесе и акције Комитета, а њени резултати ће бити представљени или на предстојећој седници Извршног одбора од 8. до 9. априла 2021. или касније током ове године.

Измене у саставу чланства Програмске комисије (PCOM)

На радном састанку МАС-ове Програмске комисије (PCOM), одржаном у Аделаиду (Аустралија), октобра 2019. формирана је у оквиру програмске комисије Радна група за диверзитет (Diversity Working Group) са задатком да размотри како на најбољи начин подржати разноликост унутар Комисије и понудити извештај са препорукама.

Радна група је задужена да размотри како повећана разноликост у саставу Комисије може подржати следеће циљеве:

 • Програмска комисија је орган који ће операционализовати МАС-ову струковну мисију и стратегију
 • Програмска комисија је орган који представља све одговарајуће МАС-ове струковне заједнице
 • Програмска комисија је орган где се разноликост види као важна имовина
 • Програмска комисија је орган са агилним, отвореним, фер и поштеним и предвидљивим процесом избора.

Радна група је поднела свој извештај са препорукама потпредседнику МАС-а задуженом за програм априла 2020, а Програмска комисија и Извршни одбор су у јуну на својим седницима одобрили те препоруке.

Извештај препоручује одустајање од праксе именовања чланова Програмске комисије од стране руководства МАС-а и прелазак на избор између кандидата који су се сами кандидовали. Већину чланова Програмске комисије би бирало шире чланство МАС-а, на основу гласачких листића у којима се налазе подаци о земљама из којих долазе кандидати, њиховим установама, стручности, претходном искуству у МАС-у и матерњем језику. На свим изборима биле би доступне и информације о члановима Програмске комисије који се поново кандидују тако да би избори могли да служе за враћање равнотеже у Комисији при свакој димензији разноликости која тражи корекцију. Затим, свако подручје које се налази у фокусу стратегије Програмске комисије (у току су Програм обуке, Афрички програм и Програм нових стручњака) би имало свог представника у Комисији, који би био биран коришћењем различитих процеса бирања да би се обезбедила неопходна стручност. У тим случајевима, а исто тако и приликом избора представника текућег програма, нови стручњаци, чланови Програмске комисије, гласаће између кандидата који испуњавају услове. Позив за кандидатуре за обе врсте чланства у Програмској комисији биле би нашироко обзнањене чланству МАС-а.

Одељци, секције, експертске групе и други МАС-ови органи (FAN (Форум националних архива), FIDA (Фонд за међународни развој архива), SPA (Секција професионалних архивиста)) неће имати представнике у Програмској комисији, због тога што би уместо побољшане Комисије имали робуснију стратегију комуницирања. Предложеним начином не би само председници тих група знали шта се дешава у Програмској комисији, већ и сви њихови чланови, а Комисија би била информисана о потребама и достигнућима тих група. Комуникациона стратегија је суштински део препоруке за разноврснију и транспарентнију програмску комисију.

Предложене измене, ако буду усвојене, помоћи ће организацији да напредује у реализацији стратешког плана. Надамо се да ће чланство наставити да подржава наш рад и радујемо се унапред да ћемо чути од њих да су им измене Статута представљене у потпуности.

Радна група за диверзитет
Чланови из Програмске комисије
Вилде Ронге (Vilde Ronge), председник (Норвешка)
Мег Филипс (Meg Phillips) (САД)
Лаура Милар (Laura Millar) (Канада)
Деси Пративл (Desi Pratiwl) (Индонезија)

Спољни чланови
Дебора Џенкинс (Deborah Jenkins) (Велика Британија)

Заступање на међународном нивоу

Архиви су доступни

У пролеће 2020. скоро сва јавна здања на свету су морала да затворе своја врата због пандемије изазване вирусом Covid-19.

Међутим, то не значи да су све њихове активности стале. Напротив, од тада су имала водећу улогу у документовању светске здравствене кризе и омогућавању грађанима да наставе са приступом свом наслеђу.

Кампања „Архиви су доступни” коју је МАС покренуо током тог периода, у којој је много вас узело учешћа, била је одлична прилика да нагласимо наше акције и улогу не само директно у односима са јавношћу, већ и у односима са нашим партнерима у другим међународним телима.

Кампања нам је поплочала и пут за стварање нових партнерстава с другим међународним организацијама (ICIC, Мрежа климатског наслеђа (Climate Heritage Network)) и ојачала везе са нашим традиционалним партнерима (UNESCO, IFLA, ICOM, ICOMOS). Све ово ће бити од велике помоћи и нама и нашим будућим покушајима да вршимо утицај у областима које сте ви означили као важне за вас.

Кампања је била и прилика за нас да се међусобно повежемо као заједница за одбрану заједничког циља. Приход који смо прикупили од ваших чланарина није био само користан, већ и велико охрабрење да наставимо са напорима у подршци архивима и њиховом даљем развоју!

Имамо жељу да организујемо и друге кампање подизања свести које би биле сличне кампањи „Архиви су доступни”, а разматра се обнављање и поновно покретање те прве кампање. Надамо се да ћете нам се придружити у нашим будућим кампањама и бити вољни да у њима одиграте своју улогу.

Кампање #UnArchivoEs и #IAW2020

Њихов мото је био: Шта је архив? Шта он значи заједницама документариста и архивиста? Шта он значи нашим корисницима? Како можемо да ојачамо друштва знања у 21. веку?

Средином априла 2020. добивши инспирацију од ALA-е, МАС-овог одељка за Латинску Америку, покренули смо нашу прву кампању преко друштвених мрежа #UnArchivoEs/#AnArchiveIs/#UneArchiveCest (у преводу: Архив је). Позвали смо архивску заједницу, њене кориснике и јавност да допринесу својим виђењима и мишљењима о томе шта је архив по њима (#AnArchiveIs). Развијен је посебан пакет на друштвеним мрежама тако да су корисници могли да мењају сврхе и преузимају датотеке у GIF формату, картице са цитатима, видео-записе, банере и прилагодљиве постере на енглеском, француском, шпанском и португалском језику.

Резултати кампање

7 хиљада интеракција на Твитеру, 17 хиљада интеракција на Фејсуку 

Под интеракцијама се подразумевају репостовања, одговори, лајковања, дељења итд.

Језици на којима је вођена кампања: шпански, енглески, француски, каталонски, португалски, немачки, јапански, вијетнамски, филипински, руски и арапски.

Кампања је достигла свој врхунац на прослави Међународне недеље архива (#IAW2020), која је обележена од понедељка, 8. јуна, до недеље, 14. јуна 2020. године. Тај догађај је адаптиран у онлајн дешавање нудећи потпун програм вебинара који су отворили дебату о темама које су се кретале од архивских установа и архивске грађе до дигиталне заштите, културног наслеђа и климатских промена, архивирања друштвених мрежа и нових начина на које се може бити архивиста у 2020. години. Ти вебинари су организовани на енглеском, француском и шпанском језику уз помоћ и сарадњу шест партнерских установа: Националног института за аудио-визуелне технологије (Institut national de l’audiovisuel (Ina)), Удружења латиноамеричких архивиста (ALA), Пројекта „Развој великих технолошких архива” (EmergingBigTechArchives Project), ICOMOS-а, IFLA-е, и Удружења архивиста и администратора докумената Каталоније. Међународна недеља архива је завршена „виртуелном кафом” коју су организовале колеге из МАС-овог програма „Нови стручњаци”.

Заједница архивиста и администратора докумената је на дигиталној мапи међународне недеље архива 2020. делила 130 активности које је креирала и понудила како би обележила тај међународни догађај.

Изјаве

Мас је 2020. године сарађивао са неколико организација на формулисању изјава о питањима која се тичу архива и подржао изјаве које су потврдиле значај струке и заштите културног наслеђа у временима кризе.

Изјава IFLA-е и МАС-а о законима који штите приватност и о архивирању

Протеклих година расте интересовање и подршка законима и прописима који имају за циљ заштиту података о личности. То доводи до подизања свести о инвазивној природи нових начина прикупљања и коришћења података о личности.

Овај напредак је широко прихваћен, али он повећава забринутост о томе како може да утиче на рад архива и интегритет грађе коју чувају архивске установе (на пример на документа, податке итд.). С обзиром на жељу оних који су укључени у рад с архивском грађом у складу за законом, недостатак јасних информација може водити до наметања сувише рестриктивних правила у поступању; која заузврат могу да утичу на преузимање и заштиту архивске грађе, и напослетку, утичу на приступ информацијама.

Циљ ове изјаве је да постави суштинске принципе за заступање библиотека, архива и њихових удружења у вези са законима о заштити података о личности.

Изјава ICIC-а (Међународне конференције повереника за информације од јавног значаја) и МАС-а о пандемији COVID-19 – Дужност документовања у кризи се не смањује већ постаје важнија

COVID је захтевао да се многи сектори – и јавни и приватни – брзо пребаце у рад на даљину и виртуелно сарадничко окружење, што је било неопходно, али често није узимана у обзир стална потреба пријема докумената и података за документовање одлука. Међутим, изјавом се желело нагласити да канцеларијско пословање и управљање документима није брига само јавног сектора, већ и приватног, који такође ствара важна документа и податке који треба да се преузму и чувају. Изјава је сачињена на три принципа: одлуке се морају документовати, документа и податке треба штитити и чувати у свим секторима, а безбедност, заштита и приступ дигиталним документима треба да буду омогућени и ван радног времена.

МАС је ову изјаву сачинио у сарадњи са Међународном конференцијом повереника за информације од јавног значаја, а подржали су је Међународна асоцијација администратора докумената (ARMA (Association of Records Managers and Administrators) International, Комитет за податке Међународног научног савета (CODATA), Коалиција за дигиталну заштиту (Digital Preservation Coalition), Алијанса за истраживање података (Research Data Alliance), Унесков програм памћење света (UNESCO Memory of the World), и Светски системи података (World Data Systems).

Изјава UNESCO-а о претварању претње од COVID-а у прилику за већу подршку документарном наслеђу

Унеско је саставио ову изјаву да би подвукао важност установа које чувају памћење широм света и њихов значај у реакцији на кризу изазвану пандемијом вируса COVID-19. Изјава наглашава улогу установа које чувају документарно наслеђе у помагању будућим генерацијама да разумеју пандемију и њен утицај на друштво. Установе које чувају памћење широм света су показале свој значај реаговањем на кризу данашњице. Изјава истиче и како су те установе наставиле да служе јавности на креативне начине, коришћењем дигиталних технологија као полуге да би изашле у сусрет све већим захтевима за здравственим, образовним и другим врстама информација.

Изјава ICOMOS-а (Мађународног савета за споменике и споменичке целине) IFLA-е и МАС-а о Нагорно Карабаху

У овој изјави коју је саставио ICOMOS, а подржали МАС, IFLA и ICOM, позване су све стране укључене у примену договора о прекиду ватре који је ступио на снагу 10. новембра 2020. у Нагорно Карабаху да проактивно обезбеде пуно поштовање и заштиту свих врста културног наслеђа у дотичним подручјима, нарочита онима где је контролу преузела једна страна од друге (окрузи Агдам, Келбаџар и Лачин). Наведено поштовање и заштита морају да се протежу на заштиту, интерпретацију и презентацију тог културног наслеђа.

МАС је посвећен заступању и обезбеђивању заштите документарног и културног наслеђа, као и подржавању наших партнера у тим мисијама.

Стручни програми

Афрички програм

Година 2020. је означила крај 1. фазе Афричког програма (AP) којим је руководио Џејмс Лоури (James Lowry) уз подршку Саветодавног одбора и копредседавајућих Џамаа Баиде (Jamaâ Baida) и Јустуса Вамукоје (Justus Wamukoya). Ловријево руковођење се завршило упоредо са завршетком 1. фазе после седам година рада који је резултирао различитим документима са упутствима, иницијативама за обуку, укључујући иницијални нацрт Афричке стратегије, њеног Плана рада и награђени Програм заштите дигиталних докумената (DRCP).  

Прва фаза Афричког програма се усредсредила на шест подручја рада:

 • Заступање става о јаким архивским установама
 • Регионалне струковне мреже и удружења као инфраструктура за заступање
 • Усмеравање пажње влада на архиве кроз међународну солидарност
 • Развој програма обуке
 • Изградња партнерстава у подршци курсевима конзервације и заштите
 • Практична обука у управљању и заштити дигиталних докумената.

Програм заштите дигиталних докумената, који је креиран као део касније додатог подручја рада, јесте сет материјала који имају за циљ да преведу техничка знања о дигиталној заштити у средства која су лака за коришћење и подучавање нових генерација дигиталних архивиста. Материјали су коришћени као основа за једнодневни курс организован у Јаундеу (Yaoundé) у Камеруну на Међународни дан дигиталне заштите 2018. године. Истовремено су организоване радионице на енглеском и француском за учеснике из преко 30 земаља. После тога, организована су два двонедељна студијска програма на енглеском на Универзитету Боцване у августу 2019. и један на француском у Школи за библиотекаре, архивисте и документаристе (EBAD) у Сенегалу октобра 2019. године. Због тога је цела DRCP иницијатива изабрана за добитника Награде Коалиције за дигиталну заштиту (Digital Preservation Coalition – DPC) за подучавање и комуникације и Награде за иновације Националне алијансе за дигитално управљање Конгресне библиотеке САД (National Digital Stewardship Alliance – NDSA) новембра 2020. године.

Афрички програм планира да 2021. покрене своју 2. фазу коју ће водити два нова координатора: др Клеофас Амбира (Cleophas Ambira), који ће бити одговоран за повезивање са англофоним земљама у Африци и професор Басма Маклуф Шабу (Basma Makhlouf Shabou), који ће бити задужен за рад са франкофоним афричким земљама.

Циљеви 2. фазе

Друга фаза Афричког програма ће се одвијати у периоду од 2021. до 2023. године. Тих година Афрички програм ће се усредсредити на 2 циља: да развије иницијативе за одрживу размену знања и да развије могућности за обуку и способности обучавалаца.

Циљеви 2. фазе пројекта су замишљени тако да могу да се деле између франкофоне и англофоне Африке ради повећања једнообразности и једнакости кроз континент остајући при томе свесни сличности и јединствености та два региона. Где је то могуће, циљеви ће настојати да обезбеде међусобна ангажовања између две регије због тога што обе деле значајне заједничке изазове који се односе на језичке и културне специфичности.

Та два циља су усклађена са стратегијама развоја Африке као и са програмском стратегијом МАС-а. Заступање и одговарајућа знања и вештине архивских стручњака ће бити од пресудног значаја за управљање документарним материјалом и архивском грађом у срцу одрживог развоја који су покренуле све афричке земље.

Волонтерски тим

Секретари Афричког програма
Џејмс Лоури (2014–2020)
Клеофас Амбира (2020–2023)
Басма Маклуф Шабу (2020–2023)
Копредседавајући Афричког програма
Џамаа Баида, Мароко
Јустус Вамукоја, Кенија
Саветодавни одбор
Атакилти Асефа Асгедом (Atakilty Assefa Asgedom), Етиопија            
Френсис Мњанги (Francis Mwangi), Кенија
Елизабет Бахум (Elizabeth Bahoum), Гамбија                                           
Жоел Даш Невеш Тембе (Joel Das Neves Tembe), Мозамбик
Алфонс Лабитен (Alphonse Labitan), Бенин                                             
Естер Олембе (Esther Olembe), Камерун
Ибрахима Ло (Ibrahima Lo), Сенегал                                                         
Фред Ј. В. Ван Кан (Fred J. W. Van Kan), Низоземска
Иван Мунхамо Мурамбива (Ivan Munhamo Murambiwa), Зимбабве
Програм подржава МАС-ов менаџер обуке Маргарет Крокет (Margaret Crockett)

Програм обуке

У временима као што су ова, побољшање нашег постојећег знања, ширење наших вештина и способности никад нису били од тако виталног значаја.

Година 2020. је била изазовна година и морали смо да се прилагодимо огромним променама у нашим приватним и професионалним животима. У временима као што су ова, побољшање нашег постојећег знања, ширење наших вештина и способности никад нису били од тако виталног значаја. Учење на даљину је било и још увек је један од најбољих начина за то, нарочито сада када је највећи број састанака уживо одложен.

Реагујући на те промене МАС-ов Програм обуке је јуна 2020. покренуо онлајн курс Организовање породичне архивске грађе који је намењен широј публици, а не само члановима МАС-а. Курс истражује старање о породичној архивској грађи, разматра њену дефиницију, како се она сређује и описује, како се пакује и како треба да се чува да би уживала правилну заштиту, шта од докумената треба да се чува, а шта може да се уништи, посебне услове који ће обезбедити да документа на рачунару буду доступна и читљива у будућности, како креирати дигиталне копије да би документа могла да се деле са члановима породице и планирање ваших пројеката за идентификацију, документовање и чување породичне архивске грађе.

Као део наше стратегије да прошири нашу публику и ван међународне архивистичке и документаристичке заједнице на друштво у целини покренули смо онлајн курс под називом Разумевање и коришћење Универзалне декларације о архивима који је био доступан по посебној цени током 2020. године. Курс информише грађане о улози коју архивска грађа и документа имају у одговорности, транспарентности и памћењу, на начин који је изражен у Универзалној декларацији о архивима. Курс омогућује онима који се баве канцеларијским пословањем да користе Декларацију у заступању и подршци раду на управљању документима и архивском грађом.

Година 2020. je била и година за сталан рад са волонтерима на следећим курсевима:

            1. Управљање дигиталним архивима

            2. Заштита архивске грађе у традиционалним форматима

            3. Унапређено управљање документима

            4. Сређивање и описивање

            5. Ауторска права

            6. Избор и имплементација система за управљање архивском грађом

            7. Управљање фотографском архивском грађом.

Све МАС-ове курсеве су реализовали експерти са богатим практичним архивистичким искуством и провереним наставничким вештинама. За 2021. Програм обуке планира да покрене два онлајн курса на теме Управљање дигиталним архивима и Заштита архивске грађе у традиционалним форматима.

Менаџер обуке је заједно са тимом из Секретаријата радио на прегледу и ревизији садржаја Центра за онлајн изворе и плану његове реорганизације да би садржаји који се налазе на њему постали видљивији и лакши за проналажење посетиоцима сајта, ово је био пројекат повезан са Програмом обуке. Покренули смо и анкету о архивистичким описима да би разумели актуелне праксе и алатке, која ће нам послужити као припрема за онлајн курс о Сређивању и описивању.

Тим

Менаџер обуке
Маргарет Крокет (Margaret Crockett)
Волонтерски тим
Николе Орел (Nicolet Aurèle)                                                           Давид Ражот (David Rajotte)
Мелани Кутур (Mélanie Couture)                                                     Марта Рајс (Marta Reiss)
Џил Дилејни (Jill Delaney)                                                               Џонатан Рис-Луис (Jonathan Rhys-Lewis)
Жан Дриден (Jean Dryden)                                                               Клод Роберто (Claude Roberto)
Емили Гање-Лома (Emilie Gagnet-Leumas)                                    Кери Смит (Kari Smith)
Беатрис Леконт (Béatrice Lecomte)                                                 Полин Сум-Пари (Pauline Soum-Paris)
Басма Маклуф Шабу (Basma Makhlouf-Shabou)                            Шијан Вин Џонс (Siân Wynn Jones)
Ненси Мек Гаверн (Nancy McGovern)

Програм нови стручњаци

МАС-ов Програм нови стручњаци (NPP) је 2020. наставио са циљевима подржавања и ангажовања у раду са новим стручњацима широм света. Под руководством Николе Лоран (Nicola Laurent) и Лауре Милар (Laura Millar) програм је усредсредио своје напоре на следећа подручја:

Нова лидерства

Програм нови стручњаци је 2020. доживео промену у руководству. Никола Лоран је фебруара 2020. заменила Шерон Смит (Sharon Smith) на месту координатора Програма нови стручњаци. Лаура Милар је дала оставку на чланство у програмској комисији на седници одржаној у октобру 2020, а сарађиваће са Сесил Фабрис (Cécile Fabris) која ће преузети функцију координатора програма Ментори и пријатељи у фебруару/марту 2021. године.

Пројекат Активни нови стручњаци 2019 (Аделејд)

Програм Активни нови стручњаци је 2019. радио на једном главном пројекту током године, на стварању флајера: Организовање радионице на Конференцији за модераторе којима је то први пут. Флајер је дизајниран тако да пружа савете за стручњаке од стручњака, заинтересоване за вођење радионица на конференцијама.

Флајер је покренут на вебинару „Упознајте нове стручњаке” одржаном 25. новембра 2020. на ком су учесници Програма нови стручњаци имали прилику да дискутују о ономе шта су написали у флајеру, како да га искористе на најбољи начин и главне ставке које треба научити.

Побољшање комуницирања било је друго подручје рада ове групе. Они су наставили да раде на промоцији Програма нови стручњаци и његовог рада користећи канале друштвених мрежа, МАС-ове публикације (FLASH) и њузлетер Програма нови стручњаци. Учествовали су у недељи архива 2020. са онлајн догађајем Недељна кафа (или чај) МАС-ових Нових стручњака. На том догађају они су се у својим дебатама усредсредили на многе различите начине на које се могло бити архивиста у 2020. години укључујући радије међусобно представљање својих интересовања, а не својих архивистичких квалификација.

Волонтерски тим Програма нови стручњаци 2019–2020.                               Ментори 2019–2020.

Форгет Чатерера-Замбуко (Forget Chaterera-Zambuko),                     Шадрак Катуу (Shadrack Katuu), Јужни Судан
Зимбабве/Уједињени Арапски Емирати               
Марија Папаниколау (Maria Papanikolaou), Грчка/Египат            Џејмс Мотрлок (James Mortlock), Велика Британија
Ан-Флоре Лалое (Anne-Flore Laloë), Француска/Немачка         Јонас Бакубаји Били (Jonas Bakoubayi Billy), Немачка
Пријанка Каушик (Priyanka Kaushik), Индија                                         Нина Јанц (Nina Janz), Луксембург
Ангела Шилинг (Angela Schilling), Аустралија                                       Катрин Лаграндо (Kathryn Lagrandeur), Канада
Лаура Јоана-Лука (Laura Ioana-Luca), Румунија/Енглеска                       Клијан Даунинг (Killian Downing), Ирска


Волонтерски тим Програма нови стручњаци 2020-2021.                               Ментори 2020-2021.

Луз Марија Нарбона (Luz María Narbona), Чиле                                   Леонор Калвау (Leonor Calvão), Португал
Зое Дикинсон (Zoe Dickinson), САД (пореклом из Енглеске)               Џулијет Деплат (Juliette Desplat), Енглеска
Елизабет Клиндворт (Elisabeth Klindworth), Немачка                           Инеке Дезерно (Ineke Deserno), Белгија
Франческа Мекензи (Francesca Mackenzie), Енглеска                           Кели Спринг (Kelly Spring), САД
Разан Ахмад (Razan Ahmad), Јордан                        Турки Аојед Ал-Отаиби (Turki Aoied Al-Otaibi),
Саудијска Арабија
Макутла Моџапело (Makutla Mojapelo), Јужна Африка                          Илејн Пен (Elaine Penn), Енглеска

Активности заједнице

Програм Нови стручњаци је повећао број комуникација у вези са програмом и позиве за пријављивање за учешће у програму, са циљем да се допре до нових публика и обезбеди опсежно представљање студената и нових стручњака који су поднели пријаве за учешће у програму. Приликом ажурирања веб-странице која садржи податке о Програму узете су у обзир повратне информације добијене од ранијих кандидата и колега које су оцењивале Програм.

Комуникације су обухватале широк круг људи, али биле су усредсређене на подстицање искусних стручњака да подрже нове стручњаке дељењем позива и нудећи им да буду арбитри; јасно стављајући до знања да то могу да буду и студенти, а услов је био да имају мање од 5 година радног искуства на пословима заштите архивске грађе или канцеларијског пословања. Учесници у Програму су имали непроцењиву вредност од додељеног ментора, укључујући и његова лична размишљања и искуства као облик подстицања.

Избор Нових стручњака 2020 (Абу Даби)

Због Конгреса у Абу Дабију, Програм нови стручњаци је међу своје званичне језике поред енглеског, француског и шпанског, укључио и арапски. Позив за пријављивање, образац пријаве и опште смернице су преведене на арапски, а омогућено је и преузимање у PDF формату на све три „Позив за пријаву” странице. Примљене су две пријаве на арапском, а један пријављени је изабран да буде Активни нови стручњак.

Године 2020. примили смо 98 пријава из 46 земаља, од којих је 87 испуњавало услове, а које је оценио тим састављен од чланова Програмске комисије и алумни чланова Програма нови стручњаци.

Дошло је до значајне промене у првобитно одређеним роковима за Програм нови стручњаци због пандемије изазване вирусом COVID-19. Активни Нови стручњаци класе 2020. су започели фокусирање на суштинске задатке Програма нови стручњаци и израдом свог пројекта, пре прелажења на своје учешће и израду презентација за Конгрес.

Менторски програм

Менторска компонента Програма нови стручњаци наставља да буде важан разлог људима да се пријављују за учешће у њему, нарочито због тога што су Активни нови стручњаци забележили велику корист од свог учешћа у Програму. Неколико Активних нових стручњака је споменуло додатне користи као што су трајан однос са ментором, могућност коауторства у писању стручних радова и додатне могућности за ангажовање унутар струке.

Менторски програм пружа Програму нови стручњаци и могућност за ангажовање са публиком из шире МАС-ове заједнице, и програм не користи само новим стручњацима већ и искуснијим стручњацима који учествују у њему као ментори.

Последњи позив за менторе је објављен у другом семестру 2020. године. Примљено је 14 пријава за менторе. После процеса избора који је водила Лаура Милар, изабрано је шест ментора за шест Активних нових стручњака за 2020. годину.

Волонтерски тим

Координаторка Програма нови стручњаци Никола Лоран
Координаторка менторског програма Лаура Милар

МАС ради за МАС

МАС-ова мрежа стручњака обухвата три главне области сарадње: стручне секције, експертске групе и регионални огранци.

Између новембра 2019. и новембра 2020. ове групе су осмислиле, имплементирале и понудиле безброј активности, пројеката и продуката, иако су 2020. многе од планираних активности биле директно погођене пандемијом. Информације презентоване у прегледу који следи су доставили председавајући већине МАС-ових група Програмској комисији за седницу која је одржана новембра 2020. године.

Стручне секције

Суштинска корист од чланства у МАС-у јесте могућност укључивања у секције. Свака секција је специјализована за одређену област стручне праксе и тренутно делује 12 секција које покривају различита питања од архивске едукације до пословних архива.

Сврха секција јесте да охрабре дебате, стимулишу истраживање и развој решења за кључна архивистичка питања. Секције презентују документа и ауторе бројних стручних радова да би преносили њихова открића кроз архивску струку.

 1. Секција за архиве традиционалних верских заједница – SAFT: наставила је да се обраћа својим члановима да би их подстакла да се укључе у рад њеног Управног одбора. Неколико чланова је отишло у пензију последњих година. Секција је наставила да поставља нови материјал на своју фејсбук страницу.
 2. Секција зa архитектонске архиве – SAR: одржала је седницу Извршног одбора у Браги, у Португалу, 24. септембра 2020. године. Сарађивала је са Архивом Дистрикта Брага (Arquivo Distrital do Braga) у организовању и одржавању Међународног конгреса о архитектонској архивској грађи под називом „Стручна искуства у културној разноликости” (Professional Experiences in Cultural Diversity), који је такође одржан у Браги од 25. до 27. септембра 2019. године. Ова Секција и даље ради на директоријуму који ће садржавати информације о архитектонској архивској грађи широм света.
 3. Секција међународних организација – SIO: ова секција је напредовала у следећим активностима:
 4. Припремама за годишњу скупштину 2020. којој је домаћин требало да буде Међународни фонд за пољопривредни развој у Риму, догађај који је морао да се откаже због пандемије
 5. Припремама за монографију Comma-е о међународним организацијама са Шадраком Катууом (Shadrack Katuu) као уредником
 6. Покретању налога Секције на Твитеру
 7. Организовању седнице Одбора Секције на којој би се расправљало о термину годишње скупштине 2021. и могућностима организовања онлајн догађаја у првом кварталу 2021. године
 8. Литерарни и уметнички архиви – SLA: Секција је наставила да се усредсређује на развој различитих пројеката, укључујући Светски директоријум установа које чувају архивску грађу о уметности и књижевности и Директоријум књижевних рукописа који се чувају ван земље у којој су настали. Штавише, током 2019. SLA је спровела анкету међу својим члановима о томе шта они очекују од Секције и њиховим могућностима да се ангажују у активностима Секције. Приоритети идентификовани у анкети су били: међународна солидарност; размена најбољих пракси; литерарна архивска грађа настала у електронском облику и састанци на лицу места. SLA се укључила у развој пројеката у вези са литерарним архивима у Намибији и Камеруну и региону Кариба.
 9. Секција локалних, регионалних и архива територија – SLMT: одржала је неколико састанака, 2019, у Аделајду, у Аустралији и неколико 2020. у виртуелном формату. Секција је учествовала у међународној недељи архива 2020. дељењем слика општинских архива. Покренула је и нову иницијативу преко друштвених мрежа за август 2020. на тему „Како је изолација (Lockdown) утицала на градске архиве”, прикупљајући приче и слике од SLMT архива. Друга тема је била о утицају покрета Black Lives Matter (Животи црнаца су важни) на градске архиве крајем 2020. године.
 10. Секција струковних удружења – SPA: организовала је SPA филмски фестивал о архивима 2019. у Аделајду, у Аустралији. SPA је наставила своје текуће пројекте: SPA билтен, радионице и алатке, организовање састанака Управног одбора. На крају, Секција је радила на нацрту Циљева и задатака за новоосновани Форум струковних удружења.
 11. Секција за архивску грађу парламената и политичких странака – SPP: Секција је одржала годишњу скупштину под мотом „Поновно покретање SPP-ICA” у Риму 28. и 29. новембра 2019. године. SPP је поднела документ под називом Перцепција и знање о политичким установама у савременим демократијама: Архивска перспектива за разматрање на следећем Конгресу МАС-а у Абу Дабију.
 12. Секција универзитетских архива – SUV: Секција је покренула своју читалачку групу за међународну недељу архива 2020. Секција је сарађивала у двоброју Comma-е о архивима универзитета и истраживачких установа. Секција је одржала виртуелну редовну годишњу скупштину, један уживо састанак Бироа Секције и два виртуелна. Због пандемије су одложене две конференције планиране за 2020. годину.
 13. Секција о архивима и људским правима – SAHR: Секција је наставила публиковање, без прекида, месечног билтена о архивима и људским правима на енглеском, француском и шпанском језику. SAHR је координисала послове у вези са издавањем књиге Архиви и људска права (Archives and Human Rights) и сарађивала на специјалном издању часописа Comma о људским правима. Секција је започела и рад на пилот пројекту климатске промене и архиви под ризиком, као и студију о положају управљања документима и архива као део дебате о повезивању трговине и привреде са Споразумом o људским правима у УН-у.

Експертске групе

Групе експерата о било ком питању од професионалног интереса оснива Извршни одбор на препоруку Програмске комисије која одређује њихове циљеве и задатке. Тренутно МАС има 12 експертских група које су 2020. радиле на следећим пројектима и иницијативама:

 1. Експертска група за заступање – AEG: Група је започела рад на пројекту Програмске комисије под називом „Документовање и заступање за имплементацију дигиталне заштите широм света”. Као прилог томе, Група је пријавила радионицу под називом Заступање за дигиталну заштиту: Како покренути уверљив случај за имплементацију дигиталне заштите коју је намеравала да одржи на МАС-овом Конгресу у Абу Дабију 2020. године. Група је наставила да ради на преводу Универзалне декларације о архивима и на промоцији алатки повезаних са радом ове Групе.
 2. Експертска група о архивским зградама и окружењу – EGABE: Група је припремила радионицу за МАС-ов Конгрес у Абу Дабију као резултат састанка на ком је изнето мноштво идеја на Конференцији у Аделејду у октобру 2019. године. Тема радионице ће бити Нови приступи зградама архива: Модернизација и заједничка изградња. EGABE је наставила рад на библиографијама о архивским зградама и окружењу.
 3. Експертска група за архивске описе – EGAD: Група је наставила да се усредсређује на развој међународног стандарда архивског описа који ће следити постојеће МАС-ове стандарде описа (ISAD, ISAAR, ISDF, и ISDIAH). EGAD-ов тим за развој RiC-O (енсглески Records in context – документа у контексту) стандарда почели су интензиван рад на усклађивању RiC-O верзије стандарда са новом верзијом RiC-CM. Овај тим планира да пласира јавности нацрт RiC-O v0.2 до краја новембра 2020. и истовремено потпуни нацрт RiC-CM v0.2.
 4. Експертска група против крађе, црног тржишта и фалсификовања – EGATTT: због актуелне здравствене кризе, неке од планираних активности EGATTT су одложене. Међутим, EGATTT је напредовао у следећим активностима:
 5. Подршка мастерској тези Матјеа Севија (Matthieu Cevey) посвећеној црвеним листама културног наслеђа – Supporting the master’s thesis developed by Matthieu Cevey. Форум националних архивиста је за потребе Севијевог рада позвао своје чланове да попуне анкету о својим виђењима рада на заштити архивских докумената од крађе, црног тржишта и фалисификовања. Резултати ће ускоро бити доступни.
 6. Два стручна рада у часопису Flash посвећена дебати о борби против крађе и црног тржишта.
 7. Пријем члана из ALA-е као представника овог региона у EGATTT-у.
 8. Подношење предлога за две сесије на МАС-овом Конгресу у Абу Дабију.
 9. Експертска група за питања домородаца – EGIM: Група је наставила рад за заступању напора који се спроводе у неким архивским установама у Аустралији, Новом Зеланду и Канади. Група је припремила, и имплементирала план комуникација у трећој недељи октобра 2020. за дистрибуцију Декларације Тандања Аделејд (Tandanya Adelaide declaration) и тако обележила прву годишњицу од потписивања овог документа у Аделејду на Самиту о питањима домородаца. Ова експертска група је предложила једнодневну радионицу за предстојећи Конгрес МАС-а у Абу Дабију о примени Декларације Уједињених нација о правима домородачких народа.
 10. Експертска група за правна питања – EGLM: Група је започела рад на приоритетним активностима како су од ње захтевали званичници МАС-а изабрани на Конгресу. После виртуелног састанка одржаног средином септембра чланови Експертске групе су били процесу припремања текста Декларације о ауторским правима, чији је рад поверен њима. У тексту Декларације Група настоји да изнесе сва питања у вези с ауторским правима са којима се суочавају архивисти. Поред тога, EGLM је пружио стручни допринос завршној фази прегледа заједничке изјаве МАС-а и IFLA-е о правима која се односе на заштиту података о личности. На крају, председник EGLM се придружио представнику Светске организације за интелектуалну својину WIPO да би допринео презентацији Антее Шелеш (Anthea Seles), генералне секретарке МАС-а о вештачкој интелигенцији достављеној WIPO-у, фебруара 2020. године.
 11. Експертска група за услуге истраживања и претраживање – Група је током 2020. своје напоре усредсредила на анкету о питањима доступности и претраживања која је завршена 31. маја 2020. године. EGRSO ће наставити рад на реализацији свог трогодишњег плана о доступности и претраживању који је и једна од тема МАС-овог Конгреса.
 12. Експертска група за заједничко архивско наслеђе – EGSAH: Група је објавила извештај о спорним потраживањима за архивском грађом 14. октобра 2020. године. Група тренутно планира да објави први нацрт библиографије заједничког архивског наслеђа на МАС-овим каналима. Други пројекат EGSAH-а јесте рад на и избору аутора и стручних радова за посебан број часописа Comma о заједничком архивском наслеђу у 2022. или 2023. години.
 13. Експертска група за управљање ванредним ситуацијама и припреме за случај катастрофе – EMDP: Група је радила на следећим активностима:
 14. Рад са менаџером обуке на развоју материјала
 15. Онлајн курс под називом Приправност за управљање ванредним ситуацијама са приручником који ће бити објављен 2021. године
 16. Председник Експертске групе је путем апликације skype присуствовао седници Извршног одбора организације Blue Shield (енглески Плави штит)
 17. МАС-ов фонд за поделу помоћи у катастрофалним ситуацијама – дефинисан је поступак пријављивања и израђени су формулари
 18. Израђен је акциони план за приручник EMDP-а (у сарадњи са менаџером обуке МАС-а).
 19. Експертска група за управљање документима у дигиталном и физичком облику – MDPR: од марта 2020. ова експертска група је почела рад на изради пописа извора и помогла МАС-у да попуни анкету Несторове мреже (Nestor Network) о дигиталној заштити. Један од председника ове Експертске групе је дао стручни допринос за процес и методологију архивирања МАС-овог веб-сајта.
 20. Радна група за фотографске и аудио-визуелне архиве – PAAG: Група је са МАС-овим секретаријатом координисала рад на издавању публикације чији је садржај у вези са Међународним даном аудио-визуелног наслеђа 27. октобром 2020. године. Председник Групе је присуствовао седници Координационог савета удружења аудио-визуелних архива као представник МАС-а.

Регионални огранци

Регионални огранци су једна од најнепосреднијих користи од чланства у МАС-у. Постоји 13 огранака широм света који омогућују МАС-овим члановима из истог региона да се повежу по питањима из обостраног интереса.

Огранци омогућавају чланству да учествује у стручним дебатама поштујући културну разноликост њихових региона.

 1. Удружење латиноамеричких архивиста – ALA: Поред различитих планираних вебинара, развоја пројеката својих радних група и стратешког планирања за рад овог регионалног огранка ALA је напредовао у следећим активностима/пројектима током 2020. године:
 2. У фебруару 2020. у Севиљи, у Шпанији је организован Међународни семинар о архивима иберијског наслеђа
 3. Понуђено је 18 курсева у виртуелном облику на различите архивистичке теме
 4. Поводом Међународног дана архива организован је виртуелни семинар који је пратило 2 хиљаде људи
 5. У сарадњи са МАС-ом је организована кампања преко друштвених мрежа под називом #UnArchivoEs
 6. Арапски регионални огранак – ARBICA: Представници Огранка су учествовали на састанцима Извршног одбора МАС-а одржаним у Абу Дабију 2019. и виртуелном састанку одржаном 2020. године. Национални архив Омана и други чланови Огранка су учествовали у обележавању Међународног дана архива. Осим тога, ARBICA је организовала састанке свог Извршног одбора, међу њима и симпозијум, у ком је одала признање доприносу појединаца у пољу заштите архивске грађе, одржан у седишту Арапске лиге.
 7. Источноазијски регионални огранак – EASTICA: усредсредила је своју пажњу на следеће активности:
 8. Генералну конференцију одржану 14. новембра 2019. и 31. седницу Извршног одбора Огранка 2019. године
 9. EASTICA семинар на тему „Архиви данас и сутра: прилагођавање разноликости докумената која драматично расте”.
 10. EASTICA је јуна 2020. покренула нови сајт.
 11. Европски регионални огранак – EURBICA: Огранак је организовао консултације и пружио повратни одговор на предлог измена у Статуту МАС-а. Огранак је појачао своју присутност на интернету преко Фејсбука и активно узео учешћа у различитим догађајима и конференцијама поред свог ангажмана у Европској групи архивских експерата (European Archives Experts Group (EAG)) и Европском савету архивиста националних архива (European Board of National Archivists (EBNA)). На крају 2019. председавајући EURBICA био је потписник меморандума о разумевању између Међународног института за архивске науке Марибор/Трст, Универзитета Alma Mater Europaea из Салзбурга и Историјског архива Европске уније из Фиренце. EURBICA је подржала и посебно издање часописа Comma посвећено заједничком архивском наслеђу. Напослетку, EURBICA се пријавила за организовање панел расправе током МАС-овог Конгреса у Абу Дабију.
 12. Регионални огранак за Југоисточну Азију – SARBICA: Због пандемије узроковане пандемијом вируса Covid-19, активности SARBICA-е су одложене за 2021. годину. Онлајн активности су организоване у сарадњи са члановима из земаља које припадају Огранку. Између осталих, реализовани су следећи програми:
 13. Обележавање Међународног дана архива преко Фејсбука 9. јуна 2020. године
 14. Промоција програма прикупљања материјала о пандемији узрокованој пандемијом вируса Covid-19 са темом „Наша историја, наше наслеђе”
 15. Онлајн изложба у сарадњи са Националним архивом Малезије о заразним болестима у Малезији: Историја и приче
 16. Оснивање APARA (ASEAN архив мера за борбу против пандемије) са циљем да промовише свест о потреби прикупљања материјала који се односе на пандемију (нарочито на Covid-19) у земљама ASEAN-а (Асоцијација нација Југоисточне Азије) који касније могу да послуже као извори за истраживања
 17. Публикација о јединственом наслеђу SARBICA-е, у којој су објављена и нека јединствена документа која чувају чланови SARBICA-е у својим депоима, са циљем показивања јединствености историје забележене у њиховим фондовима и збиркама, откривањем лепоте баштињених култура и традиција које су остале постојане током година. Публикација планирана још 2008. коначно је реализована 2020. године.

Конгрес у Абу Дабију

Јачање друштава знања

Пејзаж архивске грађе, докумената и података се у 21. веку мења због очекивања јавности, начина на који ми радимо, шта чини веродостојне евиденције и како ми штитимо нашу грађу. Време је за нашу струку да расправља, одражава и подстиче изазове постојећим праксама које треба истражити и проширити на критичну улогу коју архиви и информатичари играју у друштвима знања 21. века.

MАС-ов Конгрес у Абу Дабију, са темом „Јачање друштва знања”, биће прилика за стручњаке из целог света да поделе иновативне идеје и истраживања и за колеге из повезаних и других струка да нам се придруже у овом важном догађају.

МАС-ов Конгрес у Абу Дабију ће бити одржан од 19. до 22. октобра 2021. у Националном изложбеном центру у Абу Дабију (Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC)).

Позив за подношење предлога

Позив за подношење предлога и докумената за МАС-ов Конгрес у Абу Дабију био је позивница за архивистичке и документаристичке заједнице, као и за наше колеге из других струка да буду део дијалога у вези са три главне теме: Вештачка интелигенција, Дигитална заштита и Технологије у настајању; одрживо знање; Поузданост евиденција.

Те три теме су подељене на 13 подтема које одражавају разноликост тема и дебата садржаних у више од 200 прихваћених предлога који ће бити уврштени у програм Конгреса.

Teме

 1. Заједничко архивско наслеђе
 2. Уједињени против крађе и црног тржишта
 3. Правна и етичка питања
 4. Доступност, иновације и напредак
 5. Ревитализовање и јачање знања о домороцима и архиви
 6. Метаподаци и описи
 7. Промене са којима се суочава струка
 8. Вештачка интелигенција … архивска интелигенција
 9. Заштита дигиталних докумената
 10. Сараднички приступ обнови архивског националног система. Француски пример
 11. Блокчејн и управљање информацијама
 12. Одржива документа и архиви
 13. Представљање чланова Форума националних архива (отворен приступ свим учесницима Конгреса).

467 примљених предлога. Имали смо част да примимо предлоге од различитих предлагача из јавног и приватног сектора и академског света.
69 земаља ће имати своје представнике. Европа, Азија и Блиски исток су региони са највише земаља које ће имати своје представнике на Конгресу.
400 говорника, излагача и водитеља. То је приближан број учесника на панелима, као и учесника који ће представити своја излагања, презентације и радионице.
4 језика. Позив за доставу радова био је доступан на енглеском, француском, шпанском и арапском језику.

Програмски комитет Конгреса

• Хамад Абдула Ал Мутаири (Hamad Abdulla Al Mutairi)

• Норман Шарбоно (Normand Charbonneau (копредседник))

• Маргарет Крокет (Margaret Crockett)

• Басма Маклуф Шабу (Basma Makhlouf Shabou)

• Роберт Б. Бакли (Robert R. Buckley)

• Ијан Вилсон (Ian Wilson (копредседник))

Тим

Проширени • стални секретаријат

Изабрани дужносници

Дејвид Фрикер (David Fricker), председник
Норман Шарбоно (Normand Charbonneau), потпредседник задужен за програмске активности
Анри Зубер (Henri Zuber), потпредседник задужен за финансије

Стални тим секретаријата

Антеа Шелеш (Anthea Seles), генерални секретар
Филип Бруно (Philippe Bruneau), руководилац администрације и финансија
Маријен Дераз (Marianne Deraze), одговорна за веб-сајт и електронске публикације
Марија Паула Гарсија Москера (Maria Paula Garcia Mosquera), одговорна за програмске акивности
Кристин Трембло (Christine Trembleau), руководилац маркетинга и комуникација
Констанс Видон (Constance Vidon), административни асистент

Проширени тим секретаријата

Клеменс Алмерас (Clémence Almeras), приправница
Јабул Банваме (Yaboul Banwame), приправник
Маргарет Крокет (Margaret Crockett), менаџер обуке
Дидије Гранж (Didier Grange), специјални саветник
Лидија Лабел (Lydia Label), приправница
Никола Лоран (Nicola Laurent), координаторка Програма нови стручњаци
Роман Лескано (Roman Lescano), комјунити менаџер
Зилин Ли (Zilin Li), комјунити менаџер на друштвеној мрежи WeChat
Џејмс Лоури (James Lowry), секретар Афричког програма
Лаура Милар (Laura Millar), координаторка менторског програма за Програм нови стручњаци
Џесика Сквајрс (Jessica Squires), секретар FIDA-е
Маргарет Тарнер (Margaret Turner), саветница за преводе и публикације
Јохане Удино (Yohane Udino), приправница
Ченвен Занг (Chenwen Zhang), комјунити менаџер

Тим преводилаца волонтера

Ана Дисерт (Anna Dysert), руководилац преводилаца волонтера
Ив Лапоент (Yves Lapointe), руководилац преводилаца волонтера
Коља Абрамски (Kolya Abramsky)
Аник Јонга (Annick Yonga)
Селин Дубуа (Céline Dubuis)
Сузан Ндеди Пенда (Suzanne Ndedi Penda)
Шеме Булија (Chaimae Boulhilat)
Амани Мохамед (Amany Mohamed)
Мохамед Хаку (Mohammed Hakkou)
Абдел Кадер Б. Кпадону (Abdel Kader B. Kpadonou)
Али Бекенштајн (Allie Bekenstein)
Лорен Воларино (Lorraine Valarino)
Хулијана Турул (Juliana Turull)
И наши волонтери широм света!

Управа

Извршни одбор

Дејвид Фрикер (David Fricker), председник
Анри Зубер (Henri Zuber), потпредседник задужен за финансије
Норман Шарбоно (Normand Charbonneau), потпредседник задужен за програмске активности
Емили Гање-Лома (Emilie Gagnet-Leumas), председавајућа секција и председница SAFT-е
Аврил Белфон (Avril Belfon), председавајућа регионалних огранака и председница CARBICA-е
Џеф Џејмс (Jeff James), председник FAN-а
Беки Хаглунд Туси (Becky Haglund Tousey), председница SPA/PFPA[i]
President, SPA/PFPA*
Др Абдула Алраиси (Dr Abdulla Alraisi HE), домаћин Конгреса
Франсоаз Бана-Берже (Françoise Banat-Berger), члан Секретаријата из Француске, земље домаћина МАС-а

Регионални огранци

Ема де Рамон (Emma de Ramon), председница ALA-е
Хамад ал Давјани (Hamad Al Dhawyani), председник ARBICA-е
Жан-Пол Ненга (Jean-Paul Nenga), председник CENARBICA-е
Ванг Шаозонг (Wang Shaozhong), председник EASTICA-е
упражњено место, председник, EURASICA
Питер Чото (Peter Choto), председник ESARBICA-е
Чарлс Фаруђа (Charles Farrugia), председник EURBICA-е
упражњено место, председник, NAANICA-е
Ноа Петуели Тапуманаја (Noa Petueli Tapumanaia), председник PARBICA-е
Ино Манало (Ino Manalo), председник SARBICA-е
Јонтен Дарђе (Yonten Dargye), председник SWARBICA-е
Матијас Масоде (Mathias Massode), председник WARBICA-е

Секције

Патриша Ветли (Patricia Whatley), председница SAE-е
Антонио Кинтана (Antonio Quintana), председник SAHR-е
Јоланда Кахигас Осехо (Yolanda Cagigas Ocejo), председница SAR-е
Александер Бијери (Alexander Bieri), председник Секције привредних архива (SBA)
Густаво Катанер (Gustavo Castaner), председник SIO-е
Дејвид Сатн (David Sutton), председник SLA-е
Тим Херис (Tim Harris), председник SLMT-е
Фина Сола и Гасет (Fina Sola I Gasset), председник SPO-е
Паоло Маса (Paolo Massa), председник SPP-е
Керолајн Браун (Caroline Brown), председница SUV-е

По положају

Атакилти Асефа Асгедом (Atakilty Assefa Asgedom), председник Комисије за евалуацију (ECOM)
Антеа Шелеш (Anthea Seles), генерална секретарка+
Маргарет Крокет (Margaret Crockett), менаџерка обуке
Марија Паула Гарсија Москера (Maria Paula Garcia Mosquera), одговорна за програмске акивности

Програмска комисија

Председавајући, потпредседник МАС-а задужен за програмске активности
Норман Шарбоно (Normand Charbonneau)

Извршни чланови

Хамад Ал Мутаири (Hamad Al Mutairi)
Жоан Боадас и Расет (Joan Boadas i Raset)
Деси Пративи (Desi Pratiwi)
Падре Лиди Жинесогу Бароан-Диуменси (Padré Lydie Gnessougou Baroan-Dioumency)
Дидије Гранж (Didier Grange)
Маријела Гверчо (Mariella Guercio)
Шуанченг Лију (Shuangcheng Liu)
Басма Маклуф Шабу (Basma Makhlouf Shabou)
Лаура Милар (Laura Millar)
Ђијунг Парк (Jiyoung Park)
Мег Филипс (Meg Phillips)
Јолија Тортолеро (Yolia Tortolero)
Одил Велфел (Odile Welfele)

Дописни чланови

Витор Маноел Маркеш да Фонсека (Vitor Manoel Marques da Fonseca)
Френсис Мванги (Francis Mwangi)
Мајкл Нгванг Нгвањи (Michael Ngwang Ngwanyi)

По положају са правом гласа

Емили Гање-Лома (Emilie Gagnet-Leumas)
Џеф Џејмс (Jeff James)
Вилде Ронге (Vilde Ronge)
Аврил Белфон (Avril Belfon)
Фред ван Кан (Fred van Kan)
Анри Зубер (Henri Zuber)

По положају без права гласа

Маргарет Крокет (Margaret Crockett)
Марија Паула Гарсија Москера (Maria Paula Garcia Mosquera)
Џејмс Лоури (James Lowry)
Антеа Шелеш (Anthea Seles)
Никола Лоран (Nicola Laurent)
Маргарет Тарнер (Margaret Turner)

Поглед унапред у 2021.

У 2021. години настојаћемо да продубимо разговор, у светлу МАС-овог Новог стратешког плана – Ојачајмо архиве и струку 2021–2024. о значењу, потреби за утицајем и јачањем архива у три области: одговорност, сарадња и инклузивност. Због тога ћемо усредсредити нашу пажњу на следеће иницијативе и догађаје:

 • Завршићемо измену Статута током ове године и представити све измене на ванредној Генералној скупшини која ће се одржати током Конгреса у Абу Дабију у октобру 2021. године.
 • У рано пролеће ћемо организовати Међународну недељу архива и кампању #EmpoweringArchives преко друштвених мрежа. Догађај ће имати три подтеме или стуба као и стратешки план: одговорност, сарадња и инклузивност. Придружите нам се да поделимо ваша мишљења о томе како можемо да #EmpoweringArchives. 
 • Надамо се да ће се већина наших чланова придружити на Конгресу МАС-а 2020. у Абу Дабију чији је мото „јачање друштава знања” који ће се одржати од 17. до 22. октобра 2021. године. Конгрес је време за размишљање о пословима које смо обавили и о плановима за будућност. Овај Конгрес ће се бавити темама које су повезане са вештачком интелигенцијом, дигиталном заштитом, технологијама у настајању, одрживим циљевима развоја, поузданошћу, и вредности доказа у постистинском свету. Више информација можете пронаћи на: www.abudhabi2020.ae
 • Током 2021. године планирамо два онлајн курса, један у јуну, а други у септембру. Пратите МАС-ов сајт ради детаљнијих информација.
 • Током 2021. године имаћемо нови позив за пријављивање за учешће у нашем Програму нови стручњаци, а следећа фаза Афричког програма ће осмислити иницијативе обуке за предаваче и учеснике програма за јачање напора учињених последњих неколико година у оквиру овог програма.
 • Наставићемо да заступамо интересе архивске струке на међународном нивоу, радећи у партнерству са организацијама сродних струка као што су Међународна конференција повереника за информације од јавног значаја (ICIC), IFLA, DPC, ICOM и друге.

Издања

MAС je издао бројне публикације: научни часопис Comma, који излази два пута годишње или једном као двоброј, у зависности од одабране теме, полугодишњи часопис Flash и МАС-ов билтен који се шаље члановима МАС-а сваког другог месеца.

Ове године два броја часописа Comma ће се бавити темом „Архиви и људска права”, под покровитељством Секције о архивима и људским правима (SAHR) и Секције међународних организација (SIO), а под надзором Секције међународних организација (SIO). И Comma се суочава са великом променом јер је очекује избор новог главног уредника. Желимо да искористимо ову прилику да захвалимо Маргарет Проктер (Margaret Procter), уредници која ускоро иде у прензију, за сав њен труд током многих година и за њену стратешку визију у погледу публикација МАС-а. Такође, позивамо чланове да размотре позив објављен на МАС-овом веб-сајту за пријаву кандидата за новог уредника. Кандидати имају рок до 16. априла 2021. да поднесу своје пријаве.

Следећи број часописа издање Flash, које би требало да изађе у марту, биће посвећен кампањи преко друштвених мрежа из 2020. “AnArchiveIs” како би замолили људе из других струка и заинтересоване стране из друштва знања да опишу шта за њих значе архиви и архивисти и њихову улогу у друштвима знања. Тај број ће бити прилика за објављивање ставова из дебате о стратешким правцима који су усвојени за следеће четири године, од којих је најважнији онај који се односи на јачање веза са стручњацима из других сектора, а тиче се раста њихове свести о значају наше струке. Други број се планира за септембар и односиће се на МАС-ов Конгрес у Абу Дабију и измене статута које су у припреми.

Билтен ће се ове године објављивати двомесечно, а циљ му је – као и увек – да обавештава чланове о најновијим догађајима и процесима код МАС-а и да врши своју информативну функцију на глобалном нивоу.

Ако желите да примате примерак свих ових публикација, треба да ажурирате своје контакт податке на МАС-овом веб-сајту.

Приредио: Владимир Иванишевић

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Instagram