Признајемо да нас потези појединих медија, странака и форума нису изненадили пошто смо се и сами, као удружење и појединци, више пута сусрели са подметачинама и лажима истих. Наместо да преплаве своје ступце суштинским подацима о јануарској Рацији 1942. у Чуругу, подстакнути изванредном изложбом у Архиву Војводине, те ретроградне снаге су злоупотребиле неупућеност једног младог човека да се обруше на установу која је, најзад после 79 година, иступила у јавност са обиљем података које већина грађана не познаје. Начин на који су страдале чурушке Жртве Рације 1942. године, као и чињеница да је 35% становника Чуруга тада зверски истребљено, што је најмасовнији ратни злочин у Србији у Другом светском рату, очигледно не занима те ретроградне снаге. Напротив, сврха њиховог постојања је да подривају сазнање о страхотама злочина окупатора и напоре оних који од заборава отржу Жртве. Зато и јесу ретроградне друштвене снаге!

Подсећамо да је у Рацији јануара 1942. године у Чуругу убијено свих 100 Јевреја, чијем идентитету смо ушли у траг. Идентификовали смо и 29 Рома, једног Мађара и двојицу Руса. Од најмање 3.700 уморених Срба, и поред свих наших напора, нисмо могли да идентификујемо више од 1.198. Међу Жртвама које смо идентификовали има 142 малолетне деце свих узраста. Ти релевантни подаци очигледно не занимају ретроградне друштвене снаге, које су равнодушне на патње Жртава. Нису ли тако равнодушни били и џелати Чуружана 1942. године?

Не очекујемо да ће се те ретроградне друштвене снаге извинити за своју непрофесионалност и подметачине Архиву Војводине. Ми се само надамо да ће и овај њихов потез да буде знак савесним људима о каквим назадним снагама је реч, те да ће зато њихова популарност у Новом Саду и Војводини да спласне до незнатности! Уједно позивамо Архив Војводине да настави да упознаје јавност са свим суштинским чињеницама о Жртвама, о џелатима и размерама геноцидне Рације 1942. у јужној Бачкој.

Александар Вељић

Председник Друштва за очување сећања на Холокауст