У периоду од 11. октобра до 10. децембра 2021. године, на основу договора и споразума са Архивом Војводине и директором др Небојшом Кузмановићем, одржао сам укупно десет предавања и промоција књиге Пут документа. На овим предавањима, односно трибинама, осим представљања делатности Архива Војводине и овог његовог познатог издања из 2016. године, реч је била и о најстаријој прошлости Срба на тлу Војводине, добу пре Велике сеобе. Будући да сама књига Пут документа обрађује најстарију архивску грађу, односно документа, похрањена управо у Архиву Војводине, а да су документи, прворазредни историјски извори на основу кога историчари и реконструишу прошлост, намера је била да се популаризује и историјска наука и њен научни метод на примеру историје Срба у данашњој Војводини пре Велике сеобе.

Промоције и трибине одржане су у девет градова у Србији, као и у Будимпешти. Од градова у нашој земљи обухваћени су били: Пожаревац 11. октобра, где је домаћин био др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу, установи која је и била домаћин. Самом догађају присуствовале су и колеге из пожаревачког архива, међу заинтересованом публиком.

Следећа станица је била Кикинда у којој је предавање одржано 14. октобра у организацији Историјског архива Кикинда. Посебан је куриозитет што је предавању и промоцији, поред бројне публике, присуствовао и господин Младен Богдан, председник Скупштине града Кикинде.

Већ 15. октобра предавање је одржано у Суботици у Палати Манојловић, једној од најлепших суботичких зграда у којој је седиште Буњевачке матице. Организатор је било Удружење Срба Суботице Арсеније Чарнојевић,а сам програм је водио шеф Кабинета градоначелника Суботице господин Сава Стамболић. У препуној сали започета је плодоносна и блиска сарадња реченог Удружења и Архива Војводине, а сам Град Суботица је од тада постао сталан партнер Архива и договорени су, али и реализовани, и други видови конкретне сарадње.

У музеју у Зрењанину одржана је трибина 25. октобра уз активно учешће и присуство и колега из градског архива, те других образовних и културних институција. Наредне две трибине одржане су у Градској библиотеци Владислав Петковић Дис у Чачку (28. октобра), и на Народном универзитету у Трстенику (29. октобра). У Чачку смо имали прилику да предавање одржимо у новој згради где су нас љубазни домаћини упознали са богатим фондом ове библиотеке, са посебним освртом на вредне легате са старим и ретким књигама. У Трстенику је, пак, главни домаћин био уважени колега Иван Нешић, иначе члан Општинског већа задужен за образовање и културу. На овај начин, у више места где су трибине одржане постојала је активна подршка и учешће од стране високих представника и локалне самоуправе, са којима је тако Архив Војводине започео сарадњу на обострано задовољство.

Будући да сам у периоду од 7. новембра до 5. децембра боравио у Будимпешти на научно-истраживачком боравку као стипендиста Мађарске академије наука, прилика је искоришћена да се и тамо у организацији Срба из Мађарске одржи једна трибина и промоција. У недавно отвореној Галерији Круг при Текелијанумуа у организацији Српског института, Самоуправом Срба Будимпеште и Српског културног клуба одржана је 2. децембра веома посећена трибина. На њој су присуствовале и колеге са Универзитета Лоранда Етвеша, као и колегинице и колеге из Српске основне школе и Гимназије „Никола Тесла” из Будимпеште. Архив Војводине од раније има добре везе са Србима из Мађарске, нарочито реченим Српским институтом, али су овом приликом оне продубљене и чак су и конкретизовани неки планови за будућност. Посебна је част била предавање држати у згради која је део Текелијанума, у близини Српске православне цркве Светог Георгија у Будимпешти и тако осетити наслеђе Саве Текелије и других знаменитих пештанских Срба како лебди свуд око нас.

Завичајни Музеј у Руми био је домаћин изузетно посећене трибина 7. децембра, коју је обележило и велико присуство локалних и регионалних медија. У Културном центру у Шапцу 9. децембра је уследило гостовање, на којем су биле присутне бројне колеге из установа културе, али и градског Одељења за друштвене делатности при Управи Града Шапца. На крају, овај веома успешан серијал окончан је трибином у препуној сали Музеја наивне уметности Илијанум у Шиду 10. децембра, где је домаћин био колега Радован Сремац, археолог и сарадник Архива Војводине из реченог Музеја. У Шиду је посебан куриозитет долазак великог броја свештеника шидског архијејерског намесништва на челу са протојерејом-ставрофором Радомиром Мишићем, архијерејским намесником шидским.

На свим гостовањима домаћинима, али и другим установама, предати су поклони у виду издања Архива Војводине, а договорен је и низ даљих видова сарадње, чиме се, упркос пандемији која нас није напустила ни у овој одлазећој години, деловање на пољу науке и културе наставља и у блиској будућности.

Захваљујем још једном овом приликом Архиву Војводине, нарочито његовом енергичном руководиоцу директору др Небојши Кузмановићу и његовим уваженим сарадницима на указаном поверењу, али и помоћи око организације ових путовања, промоција и предавања. Исто тако, у своје лично име, као и у име Архива, искрена благодарност иде свим организаторима и домаћинима током ова два месеца, али и пре свега бројној публици која нас је са пажњом пратила и представницима медија који су коректно и професионално извештавали са ових догађаја, ширећи културу и науку у етар ка свим заинтересованима.

Проф. др Борис Стојковски

Филозофски факултет Нови Сад