Храна и исхрана су саставни део живота сваког појединца, али и заједница, читавих народа и цивилизација различитих епоха. Храна је у прошлости, али и садашњости, оно шта нас одсликава, карактерише, разликује, али и спаја. Стога не чуди да су данас многобројни научници и стручњаци широм света укључени у различите пројекте који имају за циљ да прошлост проучавају из једног специфичног угла, кроз историју хране и исхране. У том процесу, између осталог, значајан историјски извор представљају и стари рецепти за припремање хране.

Архивска грађа која сведочи о историји хране и исхране на нашим просторима може се пронаћи и у Архиву Војводине. У наставку доносимо више речи о једном таквом документу.

У фонду Ф. 92 Трговинско-индустријска и занатска комора – Нови Сад чува се и рекламна брошура за хоргошку зачинску паприку која је штампана ради њене промоције на Међународној изложби у Њујорку 1939. године, као и за потребе рекламирања на тржишту Енглеске. Брошура је на енглеском језику, а израђена је од стране Трговинско-индустријске и занатске коморе у Новом Саду.

Данас је мало познато да је крајем двадесетих година прошлог века војвођанска индустрија прераде паприке заузимала једно од водећих места у Европи, те је хоргошка зачинска паприка у наведеној брошури с правом рекламирана под слоганом: „Yugoslav paprika is the king of paprikas” (Југословенска паприка је краљица паприка). Још се наводи да је она најздравији зачин на свету и да је један од најбогатијих извора витамина Ц и П (флавоноида). У саставу брошуре налазе се и рецепти за неколико јела која се припремају са хоргошком паприком, и то: пилећи паприкаш, телећи гулаш, рибља чорба и динстана говедина. У складу са Ускршњим постом, ми смо се определили за рибљу чорбу.

Рибља чорба

„Оперите рибу различитих врста (шаран, сом и др.), очистите крљушт и извадите утробу. У осољену воду са једним до два прстохвата соли додајте рибу која је исечена на комаде. Лонац немојте напунити до врха, оставите с два прста простора за кључање. Риба мора бити потпуно покривена са водом и кувајте све заједно. Када вода током кувања почне да пени додајте исечен лук, а чим баци кључ и супену кашику оригиналне хоргошке паприке. Током кувања додајте соли по укусу. Водите рачуна да чорбу не осолите превише и немојте је кувати сувише дуго”.

Надамо се да вам се рецепт допао, а уколико желите, можете пробати да припремите и друга укусна јела из брошуре. Пријатно!

ПРИРЕДИЛА: Љиљана Дожић, архивски саветник