АУТОР:  Џејсон Мек Карти (Jason Mac Carthy)

 

Клонтарф је био превише важан да би се препустио историчарима, па је прешао у руку ствараоца легенди.

Гвин Јонес, Историја Викинга (Лондон, 1973).

Битка код Клонтарфа усмерила је снаге краља Манстера, Брајана Боруа, и његових савезника против војски северног Леинстера, Даблина, плаћеника и савезника Викинга преко мора. Браjан је виђен као парагон хришћанског вођства, који се борио упркос свему да Ирску ослободи од опасности освајања од стране паганских Викинга. Победио је у бици, али је дао крајњу жртву изгубивши живот молећи се за победу.

Као и све добре приче, и овај стереотипни приказ битке спој је чињеница и фикције. Клонтарф је несумњиво био значајан догађај. Ипак, обележавање овог догађаја у књижевности током векова је сама по себи фасцинантна тема. У извештајима о бици можемо опазити како се национални идентитети развијају кроз историјске митове, осећај заједничке прошлости и развој заједничких нада у будућност. Како политички догађаји доводе до изражаја различите националне интересе, тако се историјски наративи често преобликују како би одговарали тренутним стварима.

Обрачун који је био битка код Клонтарфа догодио се 23. априла 1014. на Велики петак. Ова битка била је највећа битка у Ирској и заувек је у ирској историји обележена као један од најпознатијих догађаја. У сукобу који се догодио у зору, Браjaн Бору, високи краљ Ирске, заједно са својим снагама и викиншким савезницима требало је да заузме Mael Morda mac Murchada, Леинстеровог краља, даблинске викиншке војске и викиншке плаћенике који су долазили са острва Ман, Исланда и Нормандије и Оркнејских острва.

Непријатељи високог краља Ирске побунили су се против њега у зору 23. априла 1014. који је био на Велики петак. По традицији, високи краљ је окупио своје трупе и одржао говор пре него што их је повео у битку. Битка је била жестока и сурова, која је трајала до следећег дана са хиљадама жртава, укључујући и самог великог краља.

Више од десет хиљада људи изгубило је животе у бици код Клонтарфа. Високи краљ Браjaн Бору изгубио је живот у рукама Бродира од Ман. Краљ је убијен док се у свом шатору молио за битку. Иако је тог дана изгубио живот, војска Брајана Боруа победила је и ефективно окончала владавину Викинга у Ирској.

Пре битке код Клонтарфа, било је много отпора и борби у претходним деценијама. Браjaн Бору се борио са Викинзима који су напали његову земљу. Заједно са својим братом Махоном, Браjaн Бору победио је Викинге у бици током његових ранијих дана у округу Клер. Махона су касније убили Викинзи, који су видели како се Браjaн Бору освећује изазивајући их у бици код Беалах Леахте. У овој бици је изашао као победник и као резултат био је у надметању за положај „високог краља” (Ард Ри) Ирске. Одмах након што је у овој бици изашао као победник, Бору се суочио са још једном битком – код Катхаир Куанa. Овде је тријумфовао над преосталом нордијском војском у Манстеру и убио последњег из Иварове лозе, краља Викинга из Лимерика.

Што је Бору био моћнији, то се његов однос са осталим вођама Викинга погоршавао. Битка код Таре завршила је владавином Викинга над Даблином победом Máel Sechnaill mac Domnaill-a над моћним краљем Олафом 980. Краљ Олаф је побегао након што је поражен.

У то време, Бору је већ узео Високо Краљевство од Ui-Neills-a, успостављајући се као нови високи краљ. Устао је против новог високог краља краљ Леинстера, Маел Морда мак Мурхада. Бору се претходно суочио са својом и Сигтриговом војском у бици код Гленмаме и изашао као победник над њима. Покушавао је да ублажи напетост користећи се дипломатијом да зближи стране, успостављајући односе са лидером даблинских Викинга Сигтригом Силкенбирдом. Данском поглавару понудио је руку своје ћерке и сам се оженио Силкенбирдовом мајком Гормлаит која је претходно била венчана са Mael Sechnaill-ом. Овај савез, међутим, није потрајао.

Године 1013. Маел Морда, краљ Леинстера, послао је помоћ Ситричу. Њих двојица су основали савез и ратовали против Боруа. Односи између Боруа и Гормлаит су пукли и она је отишла са Викинзима и потражила викиншке савезнике у иностранству. Овај савез је такође тражио помоћ од других ирских кланова који су се побунили против Боруа. Велики Сигурд са Оркнејских острва и Бродир са острва Ман довели су највећи контингент. Обојица су се придружила савезу, а Гормлиат им је обећао седиште високог краља. Сигтриг се придружио алијанси само желећи да задржи вођство над својом базом у Даблину. Било је викиншких контингената који су долазили чак из Исланда и Нормандије да би учествовали у савезу.

У то време, високи краљ Браjaн Бору био је владар острва Ирска које се састојало од неколико малих краљевстава. Бору је имао око 73 године када се суочио са побуном предвођеном Маел Мордом, краљем Леинстера. Мордину војску чинило је око три хиљаде Викинга и три хиљаде Ираца из Леинстера. Боруову војску чинили су углавном Ирци, око шест хиљада Ираца разних поглавара и хиљаду плаћеника Викинга. Бору је имао малу бројчану предност над побуњеничком војском. Пре главне битке, Бору је нападао и малтретирао Леинстерове базе надајући се да ће смањити број побуњеничке војске.

Како су се Викинзи удружили у Даблину, Боруова војска је ојачала 1013. године за битку 1014. године. Бору је послао вест својим савезницима да се придруже маршу до битке код Клонтарфа. Спремна за битку, Боруова војска се приближавала Даблину када је претрпео ударац у броју своје војске. Као резултат неслагања, Mael Sechnaill mac Domnaill повукао се из војске са људима из округа Мита. Ипак, Бору је наставио даље, стигавши тик пред Даблин и преноћивши близу Килмаинхама.

У међувремену, Маел Морда и Ситриц смишљали су подмукли план иза зидина Даблина. План је био да Викинзи исплове као да напуштају битку да би одбацили Боруову војску и поново се појаве ујутру, хватајући их на препад. Син Сигтрига заповедао је људима у борби, док су он и хиљаду људи остали иза. Сигтригови људи били су лево, у средини су били људи Маел Морде, а десно Викинзи. На Боруовој страни, Викинзи су били с десне стране, у средини су били воjници из Мунстера и Конахта, а са његове леве стране Далкасиан. Иако су се људи Mael Sechnaill-а повукли из битке, посматрали су из даљине.

У јутро пресудног Великог петка, Бору је јахао пред својом војском иако није био спреман да активно учествује у бици. Затим је одржао говор својим људима пре него што се повукао у позадину војске. У међувремену, Викинзи су се, окренувши се, окупљали на обалама и купали чамце припремајући се за битку. Две војске су се рано тог јутра разиграле, битка се одвијала као борба између различитих војски. Војска са Боруове левице неустрашиво је потискивала нордијску војску.

У исто време Бродирови људи напредовали су на плажи, наилазећи на Боруовог брата, Вука Свађалицу. Вук је савладао Бродира приморавајући га да трчи и скрива се у шуми. Како се битка настављала поподне, Боруове снаге су стизале предност. Пошто је високи краљ имао доминирајућу војску, скоро је истребио побуну. Боруова војска била је у стању да гурне војску Маела Морде довољно далеко да прекине приступ дугим чамцима што их је натерало да побегну натраг до зидина Даблина. Кад су стигли до моста, срели су Mael Sechnaill mac Domnaill-а, који се променио и вратио се у битку, и војску округа Мита. Пошто је војска Маела Морде заробљена између трупа Mael Sechnaill mac Domnaill-а и Боруове војске, он је убијен заједно са многим људима његове војске.

Дански Викинзи и Леинстер Ирци повукли су се из битке. Сигурд, гроф од Оркнеиа и многи људи његове војске умрли су на мору покушавајући да се врате на своје дуге бродове. До завршетка, битка је однела животе најмање десет хиљада људи.

Браjaн Бору је потврдио победу над највећом битком у својој дугој каријери, међутим, није живео довољно дуго да би уживао у слави. Убио га је Викинг Бродир док је клечао у молитви у свом шатору.

Вук je ухватио Бродира и убио га на најбруталнији начин освећујући се за смрт његовог брата Брајана. Неколико сати касније, војска Брајана Боруа носила је његове остатке и положила га у катедралу Армах, где је боравио дванаест дана пре него што је сахрањен.

После битке код Клонтарфа уследио је период мира; с келтским поглаварима и Викинзима који живе мирно и складно. У то време главни фокус био је на интеграцији.

Ситриг је био једини вођа побуњене војске који је преживео, послао је своју војску у битку и остао иза зидина Даблина. После битке код Клонтарфа, владао је Дублином још тридесет година.

Браjaн Бору и његов син Мурхад су погинули у бици не остављајући квалификованог престолонаследника. Преостала два сина нису наследила престо после очеве смрти. Бивши високи краљ Ирске, Mael Sechnaill mac Domnaill, једном се попео на трон. Међутим, од сада титула великог краља није имала толику тежину као када је престо био под моћи великог високог краља Брајана Боруа.

Битка код Клонтарфа представља крај нордијске доминације у Ирској. Победа ирског високог краља Брајана Боруа над Викинзима била је прекретница за ирску историју. Битка код Клонтарфа трајала је читав дан, док је већина људи који су кренули у битку погинула, укључујући самог Брајана Боруа, Маела Морду и Бродира од Мана.

Током битке, Маел Морда, вођа побуњеничке војске, Сигурд и Бродир, нордијски главари, такође су убијени у бици, и број Викинга драстично се смањио у Ирској док су преостали Северњаци изгубили доминацију над ирским народом и добили статус мање снаге.

После смрти Браjана Боруа, његова породица изгубила је значај и моћ коју је претходно имала у Ирској. Његова лоза је, међутим, преживела јер није било спорова око успона на престо. Највећи спор који је настао након неспорног успона Mael Sechnaill mac Domnaill-а на престо био је у 12. веку.

Битка код Клонтарфа забележена је у ирским и нордијским хроникама, што је отворило пут Брајану Боруу да буде проглашен националним херојем Ирске. Доминација ирске војске над викиншком војском у бици код Клонтарфа постепено се сматрала доминацијом Ирске над страном влашћу. Током средњег века ова победа је коришћена као знак отпора против норманских освајања. Такође је коришћен као симбол отпора током британске владавине. Иако се одиграла пре много векова, битка код Клонтарфа била је и још увек је значајна за ирску историју.